,

Interviu cu Roxana Cârceag

Ca să ne inspirăm de la cei mai buni oratori din Toastmasters, vom începe o serie de interviuri cu membri care s-au remarcat prin premii la concursurile naționale sau internaționale. Roxana Cârceag este membră a Toastmasters Brașov de peste 4 ani, jumătate din timp fiind preşedinte şi aproape tot restul timpului având alte funcții de…

By.

min read

La munte

Ca să ne inspirăm de la cei mai buni oratori din Toastmasters, vom începe o serie de interviuri cu membri care s-au remarcat prin premii la concursurile naționale sau internaționale.

Roxana Carceag in timpul discursului cu care a luat locul 2 la Timisoara.
Roxana Carceag in timpul discursului cu care a luat locul 2 la Timisoara.

Roxana Cârceag este membră a Toastmasters Brașov de peste 4 ani, jumătate din timp fiind preşedinte şi aproape tot restul timpului având alte funcții de ofițer. Este trainer la o multinațională din Braşov, activitate care a descoperit ca îi place tot datorită aderării la Toastmasters.

Se mândreste cu două locuri 1 la Concursurile Naționale Toastmasters de discursuri pregătite, unul în 2012 şi altul în 2013 (Timişoara si Chişinău), dar şi cu un loc 2 la Concursul Național de discursuri pregătite de anul acesta de la Timişoara, unde a vorbit despre o călătorie pe care a făcut-o in China şi care a marcat-o profund.

În rest Roxana este pasionată de mersul pe munte, muzica rock, Zumba și călătorii, despre care spune:

“Sunt omul care mereu are bagajul la ușă. Desfac un bagaj ca să fac un altul, sunt încântată de a fi mereu pe drumuri. Nu am găsit locul cu care să rezonez încă. Nu simt ca aparțin niciunui loc. Încă… :)”

La munte

 1. Roxana, cum te pregătești de obicei pentru discursuri?

Indiferent că este vorba de un discurs pentru concurs sau de un discurs livrat în cadrul clubului, mă asigur de fiecare dată că aloc suficient timp pregătirii. Pornesc mereu de la efectul pe care doresc să îl aibă discursul asupra audienței și, în funcție de finalitatea proiectată, aleg tema discursului. Niciodată invers! Identific, apoi, acele zone în care pot interveni în mod original, fie că este vorba de frazare sau de livrare. Și, poate cel mai important, îmi acord răgazul necesar pentru a mă armoniza cu toate elementele discursului.

 

 1. Cum te-ai pregătit pentru discursul care a luat locul 2 la Timișoara? Ce ai făcut în plus?

Alegerea temei a reprezentat o provocare mai mare decât de obicei, deoarece dorința mea a fost aceea de a stârni o trăire dramatică prin prisma unei povești personale, fără a cădea în penibilul manipulării emoționale. Mai mult, fiind adepta discursurilor umoristice, schimbarea registrului a reprezentat o provocare cu atât mai mare.

Nu cred că am făcut nimic în plus față de alte dăți. De fiecare dată investesc maximul pe care îl pot investi la momentul respectiv și exploatez feed-back-ul primit, care, și de această dată, a fost foarte generos.

 

 1. Cât timp ți-a luat să pregătești discursul?

Dat fiind faptul că am participat cu același discurs la toate cele 3 faze ale concursului (local, de arie și național), el a cunoscut mai multe variante, ca urmare a feed-back-urilor primite de la colegi. Structura de bază, însă, cât și efectul scontat în rândul audienței au rămas aceleași. Deși nu îl pot contoriza, timpul investit a fost suficient de mare pentru a mă simți confortabil cu livrarea. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am învățat în Toastmasters de-a lungul anilor este acela că doar pregătirea susținută în unele situații te poate salva din acele alte situații care te iau pe nepregătite.

 

 1. Cum ai modificat discursul în urma feed-back-ului primit?

Am ales să lucrez la acele elemente care, din spusele colegilor, m-au depărtat de efectul pe care am dorit să îl stârnesc în rândul audienței – emoție autentică și empatie. Am ales să exprim mai multe trăiri prin intermediul non-verbalului, în detrimentul simplei lor verbalizări, cât și să domolesc ritmul livrării, care în primele variante de discurs a fost impus de ritmul alert al vorbirii mele uzuale, nelăsând timp emoției să se așeze și să se construiască. De la sine înțeles faptul că evoluția de la o variantă de discurs la alta s-a datorat în proporție majoritară feed-back-ului colegilor.

 

 1. Cine a fost mentorul tău și cum te-a ajutat?

M-am bucurat, ca de fiecare dată, de suportul tuturor colegilor de la clubul din Brașov, care nu au ezitat să puncteze atât ce au apreciat la discurs, cât și ce ar fi avut nevoie să mai vadă/ audă pentru a empatiza cât mai mult cu experiența descrisă de mine.

 

 1. Ce surse de inspirație ai avut?

Principala sursă de inspirație a reprezentat-o călătoria întreprinsă în China în urmă cu câțiva ani. Contactul cu această lume atât de diferită de a noastră, în egală măsură fascinantă și echivocă, a constituit de atunci încoace temeiul unor schimbări în modul meu de gândire și de raportare la noțiunile de credință și fericire. Pe această fundație am construit o nefericită poveste despre fericire, făcând uz de elemente din sfera politică, socială, educațională și livrescă a unei lumi care pentru mine a fost și rămâne o atracție irezistibilă – China comunistă.

 

 1. Ce resurse recomanzi pentru cei care vor să își îmbunătățească abilitățile de orator?

În primul rând, experiența oferită de cluburile Toastmasters. Și nu mă refer doar la aceea din cadrul clubului în care activăm. Am avut ocazia de a participa la câteva ședințe atât în țară cât și în străinătate și am avut plăcuta surpriză să observ moduri diferite de lucru și de adaptare la situațiile întâlnite, toate însă adunându-se într-un final sub aceeași umbrelă a empatiei, încurajării și susținerii.

Altfel, idei, discursuri, cărți și sfaturi întâlnim la tot pasul, diferența o face, pe de-o parte, selecția lor și, pe de alta, ceea ce facem după ce acumulăm informația/ inspirația respectivă.

La bootcamp Toastmasters

 

Mai jos, câțiva oameni „de ajutor”:

 • Omul cu cartea: Scott Berkun cu „Confesiunile unui vorbitor public”
 • Omul fără vorbe de prisos: Steve Jobs
 • Omul cu toate răspunsurile la el: Andrew Dlugan pe http://sixminutes.dlugan.com/
 • Omul cu motivația: John Zimmer pe http://mannerofspeaking.org/
 • Omul pe care îl apreciez : TU, cel care participi la întâlnirile Toastmasters!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *