Discursul 8: Get comfortable with visual aids

Acest articol este continuarea unei serii pe care am început-o mai demult, despre public speaking și cum se susține un discurs Toastmasters. Îți recomand să (re)vezi întâi ce este Toastmasters și câteva sfaturi generale despre vorbitul în public. Cel de-al optulea proiect Toastmasters, din seria “Competent Communicator” este dedicat folosirii mijloacelor audio-vizuale într-un discurs, prezentare sau orice altă comunicare…

By.

min read

Acest articol este continuarea unei serii pe care am început-o mai demult, despre public speaking și cum se susține un discurs Toastmasters. Îți recomand să (re)vezi întâi ce este Toastmasters și câteva sfaturi generale despre vorbitul în public.

Cel de-al optulea proiect Toastmasters, din seria “Competent Communicator” este dedicat folosirii mijloacelor audio-vizuale într-un discurs, prezentare sau orice altă comunicare publică.
Discurs Toastmasters - cum sa folosesti materiale vizuale

Discurs Toastmasters – cum sa folosesti materiale vizuale

 

De ce să folosești suport audio-vizual

 • În primul rând materialele audio-vizuale vor întări ceea ce spui. Vorbești despre problemele copiilor din Africa. Afișând o imagine cu ei în același timp va susține ideea ta și o va amplifica. Publicul tău aude ceea ce spui și o asociază cu imaginea pe care o vede.
 • Vor crește cantitatea de informație reținută. 3 zile mai târziu, cei din sală vor reține 10% din ceea ce ai spus, 22% din ceea ce au văzut și 65% din ceea ce ai spus și afișat (combinația verbal-vizual).
 • Atrag atenția publicului. Există tendința ca în timp ce îți ascultă discursul, cei din sală să fie cu mintea altundeva. Suportul vizual le va capta atenția asupra discursului.
 • Te ajută să te concentrezi pe discurs. O prezentare este ca și un teanc de notițe – conține ideile pe care vrei să le dezvolți. Riscul de a te bloca și uita ce ai de spus scade, în orice moment te poți uita pe ecran și vedea care este următorul punct.
 • Îți permite să te retragi temporar de pe scenă. În momentul în care proiectezi pe ecran o prezentare Powerpoint sau un clip video, poți să te retragi de pe scenă și să vorbești din sală (uneori este recomandat să o faci, pentru a permite ca prezentarea să fie complet vizibilă). Părăsirea, chiar temporară, a scenei te va ajuta să-ți controlezi nervozitatea și va muta focusul publicului de la persoana ta la prezentare. Astfel îți vei controla mai bine emoțiile și o să te concentrezi pe ce ai de spus.

 Ce suport media poți folosi într-un proiect Toastmasters

Cele mai folosite sunt:

 • Obiectele fizice, modelele. Vorbești despre o carte, o arăți și fizic.
 • Poți folosi o tablă pe care să notezi cu un marker ideile principale, răspunsurile publicului, etc.
 • Postere.
 • Prezentări Powerpoint. Foarte populare, prezentările Powerpoint pot fi transferate pe un laptop, care se conectează la un proiector și îți permite să proiectezi pe ecran sau perete conținutul pe care vrei să-l expui.
 • Materiale video – clipuri video, youtube etc. Când am susținut proiectul 9 (“Persuade with power“) am dorit să motivez publicul să devină donator de sânge. La mijlocul discursului, după prezentarea mai multor argumente emoționale am proiectat un clip video de pe youtube despre problemele lipsei de sânge din România. Efectul a fost mult peste ce mă așteptam eu.
 • Materiale audio. Poți pune o înregistrare audio cu vocea unei persoane (dacă nu există video), pentru a susține ideea ta.

Ce anume folosești trebuie adaptat la subiectul discursului, dimensiunea publicului, ocazia cu care susții discursul. Nu abuza de ele, folosite excesiv pot duce la pierderea mesajului. La un discurs Toastmasters recomand să nu folosești mai mult de 2-3 tipuri (poți proiecta o prezentare și afișa un obiect fizic, de exemplu).

Cum pot fi folosite materialele vizuale

 • Cum spuneam mai sus, nu abuza de ele. Folosește-le doar în limita necesarului. Altfel vei pierde atenția publicului, care nu va mai fi atent la tine ci la acestea.
 • Un element vizual (sau foaie de prezentare Powerpoint) trebuie să susțină o singură idee.
 • Introdu ideea înainte de a o proiecta pe ecran. Comunici ideea, oferi imaginea, iar apoi dezvolți ideea.
 • Pe o imagine nu trebuie să fie mai mult de 3-4 rânduri de text, fiecare rând cu câteva cuvinte. Prea mult text presupune ca cei din sală să-l citească și să nu mai fie atenți la tine.
 • Nu folosi mai mult de 1-2 fonturi și 2-3 culori. În general păstrează formatarea cât mai simplă.
 • Asigură-te că toți cei din sală pot vedea ușor materialele aduse. Poți expune mostrele pe o masă sau le poți da în sală (din mână în mână), ai însă grijă să fie vizibile. Strategia de a le da din mână în mână are avantajul că publicul, pe lângă faptul că le vede, le și atinge. Incluzi și simțul tactil al acestora.
 • Lasă-le suficient timp pentru a vedea materialul expus.
 • Vorbește către public, nu către imaginea de pe ecran. Evită să întorci spatele publicului din sală. Limbajul corporal rămâne esențial.
 • Păstrează contactul vizual cu cei din sală în timp ce afișezi imaginea.
 • Dacă folosești o tablă, evită să vorbești în timp ce scrii idei pe tablă.
 • Pregătește-ți o soluție de rezervă. Poți printa prezentarea pe foi mari pentru cazul în care proiectorul nu funcționează.
 • Verifică echipamentul înainte de prezentare. Asigură-te că funcționează și totul este în regulă. Este destul de neplăcut să descoperi asta în timpul prezentării.
 • Pentru crearea prezentărilor poți folosi PowerPoint (e inclus în MS Office), Prezi (un serviciu online care crează prezentări excepționale, un exemplu aici. Este contra cost, are însă și o versiune gratis). SlideRocketeste un serviciu similar.

Selectează cu atenție materialele pe care vrei să le afișezi în timpul discursului, introdu-le la momentul potrivit în timpul proiectului Toastmasters și revezi cu atenție ceea ce ai învățat în proiectele tale precedente. Pentru orice întrebare, nu ezita să-mi lași un comentariu mai jos. Nu uita să dai și un Tweet sau like la acest articol. Îți doresc un discurs Toastmasters de succes.

 

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *