In viata, cea mai importanta intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este “de ce?” Fara “de ce”, esti o persoana care reactioneaza in loc sa actioneze, esti un simplu functionar in loc sa fii un vizionar, esti, cel mult, un tactician, insa nu un strateg.
Churchill spunea de vorbitul in public ca este un skill care poate transforma un om obisnuit intr-un rege, pentru ca poti ajunge sa-ti schimbi viata intr-un mod asa de drastic.
De la persoana nervoasa si timida, ajungi sa te poti deschide in fata oamenilor, sa te poti adresa unui grup, sa transmiti un mesaj important, sa iti sustii punctul de vedere. Inveti sa vorbesti intr-un mod care convinge, care vinde, care ajunge chiar sa faca o diferenta in viata altor persoane.
Indiferent ca trebuie sa conduci o echipa, sa faci un “toast” cu o anumita ocazie, sa te aperi in curtea unui tribunal, sa creezi produse informationale si transformationale, sa “schimbi lumea”, a activa in cadrul Toastmasters este un pas important si concret pentru a putea ajunge acolo.
Poti sa te gandesti “nu sunt eu genul care sa vorbeasca in public, e un lucru prea infricosator pentru mine” insa exact pentru asta si e facut Toastmasters. Toti am plecat de la zero. Tuturor ne-a fost frica sa iesim in fata unui public: ne-au transpirat palmele, ni s-a blocat respiratia, ne-am inrosit la fata, am tremurat, am inceput sa ne plimbam de colo colo de nervi. Daca crezi ca doar tie ti se intampla lucrurile astea, ma scuzi, dar te crezi prea special. 🙂
Cand ai ajuns in fata publicului, trebuie sa iti privesti frica in ochi si s-o infrunti direct. Orice simti ca ti se intampla in corp, trebuie sa-ti spui “da, m-am balbait, da am inceput sa transpir, accept asta cu totul”. Spune-o chiar cu voce tare; pentru ca nu incerci sa iti ascunzi frica, publicul te va aprecia cu atat mai mult si poate chiar va incepe sa te aplaude.
Un secret al celor care reusesc sa treaca peste teama de vorbit in public e acela de a nu se concentra pe cum sunt perceputi ca persoana, ci pe mesajul pe care-l transmit. La nivel emotional, cum il faci pe cel din public sa se simta? Daca tu esti nervos, poate ca ii faci si pe ceilalti sa se simta la fel. Uita de tine, trebuie sa vrei sa induci buna dispozitie. La nivel informational, ce impact o sa aiba mesajul tau asupra vietii celui care te asculta? Intr-o sala de 50 de persoane, chiar daca reusesti sa “atingi” doar 2 sau 3 persoane, tu ti-ai indeplinit scopul.
Tu de ce ai ales public speaking? De ce Toastmasters?
Leave a Reply