,

Cum să îți îmbunătățeşti varietatea vocală

Napoleon Bonaparte spunea ,,Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac”. Dar pentru a putea transmite un mesaj impresionant atunci când vorbeşti în public trebuie să ştii mai întâi cum să o faci. Registrul vocal este crucial, deoarece cu ajutorul lui poți transmite emoții sau trăiri…

By.

min read

DSC_0195

Napoleon Bonaparte spunea ,,Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac”. Dar pentru a putea transmite un mesaj impresionant atunci când vorbeşti în public trebuie să ştii mai întâi cum să o faci. Registrul vocal este crucial, deoarece cu ajutorul lui poți transmite emoții sau trăiri pe care cuvintele nu le pot descrie. Mai mult decât atât, folosindu-te de varietatea vocala reuşeşti mult mai uşor să implantezi în sufletul celor din public un sentinent sau o trăire, ajutându-i să vibreze alături de tine. La urma urmei, asta e scopul tău, să ,,dai” ceva auditorului.

Cu toții cunoaştem zicala ,, Nu contează ce spui ci cum o spui”. Aş fi ipocrit dacă aş afirma că sunt de acord în totalitate cu prima parte a citatului, însă cu siguranță a-II-a parte a lui exprimă un adevăr general valabil. Da, conteaza cum o spui! Discursuri aride cu un continut tehnic pot căpăta culoare dacă este folosită o varietate vocală corespunzătoare. Imaginați-vă un orator care foloseste acelasi ton când vorbeste, dar care prezintă o situație delicată, personală din viața lui. Nu numai că nu veți înțelege cu adevărat încărcătura emoțională a discursului dar nu veți putea nici asimila învățăturile pe care vrea să vi le transmita, iar asta ar fi o mare risipă de informație!

Acum că am stabilit cât de importantă este varietatea vocală într-un discurs, vă voi arăta câteva exerciții prin care să o dezvoltați, antrenați şi mențineți.

1) Varietate vocală pe o frază

Un exercițiu de bază pe care il fac studenții la actorie este următorul: Extrag o frază, o replică, de preferat dintr-un dialog şi încearcă să o recite, cu voce tare, dându-i diferite încărcături emoționale: bucurie, supărare, furie, nepăsare, entuziasm etc. O să observați că de multe ori conținutul frazei nu se potriveşte decât cu una, maxim 2 stări. Cheia exercițiului este să forțezi o încărcătură emoțională aproape antagonică de conținutul propoziției. În felul acesta vei dezvolta un control foarte bun asupra varietății vocale. Spre exemplu: fraza ta poate fi ,,Este cea mai fericită zi din viața mea! Tocmai am căpătat jobul mult visat”, iar tu va trebui să exprimi acest lucru cu ,,frică, nepăsare, furie..”. Ştiu, la început va părea nenatural, însă îți va fi foarte uşor ca in timpul unui discurs să exprimi cu uşurință conținutul frazei (care de data asta va fi în concordanță cu încărcătura emoțională), folosindu-te de variațiuni ale vocii.

2) Personaje

De multe ori în discursurile noastre ne raportăm la experiențe anterioare din viața noastră, care implică contactul cu alți oameni. Nu ezitați să îi citați în timpul discursului, imitându-le vocea. Veți da culoare întregului moment. Subțiați vocea dacă e vorba de mama care vă batea la cap sau coborâți-o grav când e vorba de profesorul care vă prindea copiind.

3) Mai repede, mai încet

Variațiunea vocală nu se referă doar la intensitatea vocii, ci şi la cadența cu care spuneți discursul. În mod uzual numărul de cuvinte rostit într-un minut este de 100-150 de cuvinte, însa acest lucru poate varia in funcție de ceea ce vreți să povestiți. Dacă vreți să fiți dinamici, şi să povesțiti o suită de întâmplări în care ați fost implicați, încercați să măriți ritmul şi să vorbiți puțin mai repede. În felul acesta veți creea o tensiune pe care publicul o va resimți şi în felul acesta oamenii vor retrăi povestea alături de dumneavoastră. Dacă în schimb vreți să subliniați conținutul unei idei, încercați să răriți ritmul pentru a putea accentua fiecare cuvânt. Un ritm mai lent conferă greutate şi încărcătură emoțională cuvintelor, iar în felul acesta auditoriul va reține cu siguranță ceea ce ați vrut să spuneți.

4) Creionul, instrument al vorbirii

Pentu a ne folosi de varietatea vocală la maximul ei potențial, trebuie mai întâi de toate să avem o dicție curată. Degeaba măresc eu ritmul cuvintelor pentru a face un discurs dinamic, dacă nu se înțelege nimic din ceea ce spun. De multe ori avem tendința de a ,,mânca” cuvintele, ciuntindu-le ultimele litere sau legându-le de următoarele cuvinte din frază. Exemplu: ,,Am vru’să mer’ pân’la magazin da’ m-am razgândit.” Vă propun 2 exerciții care vă vor îmbunătăți dicția:

Luați un creion şi puneți-l în gură, sub limbă, ca şi cum ar ține câinele un os între dinți. Căutați pe internet exerciții de dicție şi încercați să le citiți cu voce tare. Va fi dificil, dar interesant.

Luați un text şi citiți-l cu voce tare astfel încât să pronunțați clar ultimele litere ale fiecărui cuvânt. Veți simți efectiv cum lucrați muşchii limbii.

5) Conductor de emoții

Nu există orator care să urce pe scenă şi să nu fie cuprins de emoție. Diferența o face felul în care noi ne controlăm aceste emoții. Varietatea vocală poate fi un mod de a ne ,,masca” sau de a ne dispersa emoțiile, transmițându-le auditorului. Dacă simți cum emoțiile te cuprind, nu te opune, îmbrățişează-le şi consumă-le prin varietatea vocală: dacă eşti emoționat şi spui un discurs inspirațional, poți ridica volumul vocii şi accentua cuvintele pentru a-ți sublinia ideile; sau dacă prezinți o situație emoționantă îi poți permite vocii să tremure(de emoție) pentru a sugera impactul  pe care experiența l-a avut asupra ta. În felul acesta vei simți cum emoțiile îți străbat corpul şi ies pe ,,gură”. Vei deveni un adevărat ,,conductor de emoții”.

6) Tăcerea

Confucius spunea că ,, Omului îi trebuie 2 ani să învețe să vorbească şi o viață să învețe să tacă”. Aşadar tăcerea este una dintre cele mai puternice arme din arsenalul varietății vocale. Un moment de tăcere, într-un context potrivit al discursului oferă prilej publicului să asimileze şi să aprofundeze ideea pe care tu vrei să o transmiți. De asemenea poate fi şi un moment de respiro pentru tine în care îți poți pune gândurile în ordine şi în care îți poți calcula ,,următoarea mişcare”.

7) Micii Actori

Cea mai mare parte a varietății vocale mi-o trag din anii în care am jucat ca actor pentru trupele de teatru ale liceului sau facultății. Teatrul este locul propice unde poți creea o conexiune între conținutul textului, varietatea vocală şi limbajul trupului. Există module de teatru de improvizație cu durată de o lună iar dacă timpul şi situația financiară vă permit, v-aş recomanda călduros să urmați un astfel de modul pentru a vă dezvolta per total ca orator.

8) ,,Omul e maimuță”

Se spune că ADN-ul nostru este similar in proportie de 98 % cu cel al maimuței, aşadar avem capacitatea de a imita ceeea vedem în jur. Acest lucru l-am simțit pe pielea mea. Am observat că atunci când țin un dicurs în engleză am o varietate vocală mult mai bună decât atunci când il prezint în română. De ce? Pentru că încă din copilărie, majoritatea filmelor pe care le-am văzut la televizor erau în limba engleză. Aşadar orice discurs motivațional din timpul unui film emoționant era ținut în engleză cu o varietate vocală specifică. Creierul meu a înregistrat aceste lucruri, iar în momentul în care țin un discurs în engleză, ,,împrumut ” fără să vreau din varietatea vocală a marilor actori: Al Pacino, DiCaprio, De Niro etc. Aşadar uitați-vă cât mai mult pe internet la oameni care țin discursuri. Fie Youtube sau Tedd, fie prezentate în românâ sau în engleză, ascultați-le şi observați-le varietatea vocală a oratorilor pentru a o putea ,,imita” la rândul vostru.

9) Ce-i mai bun la final

Cum titlul deja spune, am păstrat cel mai bun sfat pentru final. Pentru a avea o varietate vocală excelentă, încercați mai întâi de toate sa fiți autentici în discursurile voastre. Raportați-vă la experiențe personale atunci când vă construiți discursul. Pe lângă faptul că vă va aduce valoare adăugată prezentării, veți simți în mod natural cum să variați vocal ceea ce spuneți, pentru că veți retrăi acele experiențe de fiecare dată când le povestiți.

Acestea fiind spuse, fie că aveți de ținut o prezentare, discurs sau vreți doar să spuneți o poveste amuzantă prietenilor, varietatea vocală este ingredientul cheie care vă va da culoare vorbelor. Încercați exercițiile de mai sus şi veți simți cum dezvoltați o expresivitate emoționantă.

Vă doresc mult succes!

Autor: Vlad Mogoş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *