,

Cum să începi mai bine un discurs

Ți s-a întâmplat vreodată să auzi un discurs care începe de genul acesta? ” Bună ziua! Numele meu este X și astăzi am să vă vorbesc despre Y” Nu pare nimic în neregulă cu această introducere. Probabil că așa avem cu toții tendința să începem un discurs în lipsă de alte idei. Probabil ni se…

By.

min read

DSC_0039

Ți s-a întâmplat vreodată să auzi un discurs care începe de genul acesta?

” Bună ziua! Numele meu este X și astăzi am să vă vorbesc despre Y”

Nu pare nimic în neregulă cu această introducere. Probabil că așa avem cu toții tendința să începem un discurs în lipsă de alte idei. Probabil ni se pare chiar necesar să începem astfel…Dar iată care este pericolul: Atâta timp cât nu spunem nimic nou și interesant, pierdem atenția publicului.

Haideți să analizăm un pic această introducere:

“Bună ziua( sau bună seara)…”

Mda, este zi/seară, și este bună. Nimic nou până acum.

“numele meu este X…”

Toastmasterul tocmai a zis cum te numești, deci iar nu ai spus nimic nou.

“astăzi vă voi vorbi despre Y…”

Este ok să spui despre ce vei vorbi, dar abia după ce ai captat atenția publicului.

Probabil te întrebi acum: Ok, ce trebuie să spun ca să atrag atenția celor care mă ascultă?

Există mai multe tipuri de introducere de impact:

1. Cea mai simplă variantă este să începi cu un citat. Atenție, este de preferat ca citatul să nu fie unul foarte cunoscut, deoarece poate deveni un clișeu.

2. De asemenea, poți să începi cu o afirmație șocantă, o informație de care nu a mai auzit nimeni și care să dea de gândit. De exemplu:

“Știați că în zilele noastre primim mai multe informații într-o singură zi decât cineva din evul mediu într-o viață întreagă?”

(pauză dramatică aici…oamenii au nevoie să proceseze informația)

3. Ultima și cea mai eficientă metodă de a începe un discurs este cu o poveste. Numai când auzim cuvintele “A fost odată…” ne ciulim urechile și ascultăm cu atenție. Iar dacă putem adăuga și un pic de mister în poveste, cu atât mai bine. Iată un exemplu:

În urmă cu doi ani, când eram încă student, unul din profesorii mei mi-a zis ceva ce nu voi uita niciodată, ceva ce mi-a schimbat complet viața, ceva ce aș vrea să împărtășesc azi cu voi…”

(Pauză…)

Nu-i așa că vrei să afli ce a zis profesorul?

Nu-i așa că brusc începi să asculți cu atenție?

Abia după un astfel de început de impact poți spune: “Bună ziua, numele meu este X, iar astăzi vreau să vă vorbesc despre Y”

Pentru Toastmasters, o altă variantă pe care o poți folosi aici, este: ” Domnule Toastmaster(Amfitrion), dragi colegi, stimați invitați, astăzi vreau să vă vorbesc despre Y”

Acum ești gata să treci la cuprinsul discursului tău. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *