,

Cum sa gesticulezi cu mainile

Te-ai gandit vreodata cat de mare este impactul in fata audientei, datorat miscarilor mainilor, pe care le facem fie constient pentru a ne pune in valoare ideile, fie pur si simplu inconstient? Ei bine, conform ultimelor studii asupra vorbitorilor de la TED s-a concluzionat ca in timpul unui discurs de 18 minute, vorbitorii de top…

By.

min read

Te-ai gandit vreodata cat de mare este impactul in fata audientei, datorat miscarilor mainilor, pe care le facem fie constient pentru a ne pune in valoare ideile, fie pur si simplu inconstient?

Ei bine, conform ultimelor studii asupra vorbitorilor de la TED s-a concluzionat ca in timpul unui discurs de 18 minute, vorbitorii de top si-au folosit aproape de doua ori mai mult gesturile mainilor pentru a-si pune in valoare ideile, comparativ cu vorbitorii obisnuiti.

Statistica  dovedeste ca gesturile mainilor folosite intr-un mod care sa aduca valoare discursului, creste gradul de conectare cu publicul, subliniaza mai bine ideile si in acelasi timp adauga un mare plus de autenticitate vorbitorului.

Vorbitorii care stiu sa isi foloseasca bine mainile transmit carisma, sunt atractivi; aceasta si pentru ca gesturile mainilor reprezinta partea fundamentala a limbajului nostru, scheletul pe baza caruia se construieste discursul.

Avem diferite tipuri de gesturi – gesturi care transmit incredere, gesturi care simbolizeaza amintiri vechi pe care dorim sa le rememoram, gesturi care ne ajuta sa sa ne imbunatatim abilitatile de invatare – sunt folosite ca ancore mentale pentru a retine probleme/solutii, sau chiar binecunoscutul gest prin care ne ducem 2 degete in zona capului atunci cand avem o idee mareata pe care dorim sa o retinem.

Iata cateva recomandari de folosit inaintea/in timpul unui discurs:

– mainile se misca in interilorul unui patrat imaginar care porneste de la nivelul gatului si se termina la nivelul curelei. Miscarile in afara acestui patrat sunt considerate evazive sau lipsite de control;

spatiul de gesticulat

– gesturile mainilor trebuiesc sincronizate cu idea exprimata;

– discursul trebuie pregatit foarte bine, in caz contrar vom avea tendita de a suplimenta cuvintele pe care nu ni le gasim cu gesturile mainilor, iar audienta va simti asta;

– miscarile mainilor trebuie sa arate cat mai natural, parte a unor miscari fluide, si nu robotice. Este o idee buna sa te filmezi in timpul unui discurs si sa analizezi miscarile mainilor, sa urmaresti daca sunt sincronizate cu discursul tau.

Miscari ale mainilor pe care le utilizam in timpul unui discurs pentru a-i creste valoarea:

1) De fiecare data cand spui un numar, arata numarul respectiv din degete (atunci cand numarul o permite, desigur): astfel ajuti ca numarul respectiv sa fie usor de retinut pt interlocutor, si totodata actioneaza ca o ancora de conectare;

2) Atunci cand ne referim la un lucru mic, fara importana, putem simboliza tinand degetul mare si cel aratator in pozitie paralela si la distanta de cativa centimetri.

Dimpotriva, atunci cand vorbim despre un lucru maret, pur si simplu ceva “mare”, putem foarte sugestiv simboliza prin a tine palmele la distanta una fata de cealalta, orientate in pozitie perpendiculara fata de pamant – adaugam valoare miscandu-le usor in sus si jos in timp ce povestim despre “lucrul cel mare” impreuna cu o mimica potrivita;

3) Atunci cand dorim sa atragem atentia asupra unei idei importante pe care dorim sa o subliniem tinem mana stanga intinsa cu palma orientata in sus si venim cu palma dreapta intinsa peste ea in aceeasi pozitie; este un gest care mareste impactul;

4) Cand dorim sa subliniem hotararea, tinem pumnul in aer undeva la nivelul de sub barbie. Acest gest combinat cu o mimica ferma si o voce convingatoare (dar nu iritata) este specific persoanelor care doresc sa trasmita hotararea pentru o actiune, fermitate;

hotarare

5) Daca dorim sa exprimam “totul” – ei bine avem nevoie de un gest amplu care sa de senzatia de nemarginire – putem face asta tinand mainile semi-intinse in lateralul nostru cu palmele orientate spre exterior, cu miscari de la dreaptea la stanga si de la stanga la dreapta ca si cum am simula o bataie a vantului.

6) Atunci cand vorbesti despre emotii, iti duci mainile cu palmele una deasupra celeilalte in zona pieptului sau a inimii. Este o miscare care creeaza legatura cu subiectul descris, ajuta publicul sa “simta” mai bine emotia transmisa; este un gest care transmite interlocutorului ca urmeaza sa ii trasmiti ceva sincer, din inima, ceva important care merita toata atentia lui;

Un gest asemanator este atunci cand tii ambele maini apropiate si cu toate degetele orientate spre zona pieptului, intarind faptul ca vorbesti despre tine.

7) Separarea pe categorii – atunci cand dorim sa facem o distinctie clara intre doua categorii de lucruri putem proceda astfel: mana dreapta o tinem in partea dreapta orientata in sus ca si cum am tine un bol imaginar in mana, in timp ce discutam despre prima categorie.

Apoi, procedam la fel cu cea de-a doua categorie de lucruri punctand similar cu mana stanga, in partea stanga. Este important sa mentionam clar ca avem de-a face cu lucruri total diferite pentru a da greutate gestului.

8) Intrepatrunderea degetelor intre cele doua maini, simbolizeaza comunitate, unire. Un gest de impact folosit atunci cand discuta despre “tabere” diferite care isi unesc eforturile pentru un tel comun;

9) De evitat sa aratam catre cineva cu degetul. Este perceput ca un gest acuzator. Daca dorim sa aratam spre cineva, trebuie sa o facem cu palma deschisa si orientata in sus, ca si cum i-am oferi ceva din mana noastra (de exemplu cand ii oferim cuvantul sa ne raspunda la o intrebare).

10) Unul dintre cele mai puternice gesturi este atunci cand ne desfacem bratele cu o miscare ampla, relaxata, ca si cand ne-am pregati pentru o imbratisare larga – este gestul care include intreaga audienta, care ii conecteaza pe toti ca grup, ca si cum ai spune “noi toti”.

Asadar, retine: cu cat iti folosesti mai bine mainile in timpul unui discurs, cu atat ele vor transmite mai bine mesajul tau la nivel subconstient, iar discursul tau va fi mai memorabil.

Succes!

Autor: Stefan Grigore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *