Capteaza atentia publicului prin evitarea greselilor de gramatica

Primul meu contact cu Toastmasters a fost in luna februarie, cand un prieten mi-a zis sa vin sa vad cum e. La inceput, am mers din curiozitate, apoi, incetul cu incetul, timid, m-am gandit ca ar putea sa ma ajute sa vorbesc in fata celorlalti, fara sa ma fac rosie ca un rac si sa-mi…

By.

min read

words hug

Primul meu contact cu Toastmasters a fost in luna februarie, cand un prieten mi-a zis sa vin sa vad cum e. La inceput, am mers din curiozitate, apoi, incetul cu incetul, timid, m-am gandit ca ar putea sa ma ajute sa vorbesc in fata celorlalti, fara sa ma fac rosie ca un rac si sa-mi tremure vocea, mainile, picioarele.

Am fost o data, de doua ori, apoi a inceput sa-mi placa. Am vrut si eu sa ma implic, vazandu-i pe ceilalti atat de pasionati de ceea ce faceau. Asa ca primul meu rol a fost cel de Grammarian, stiind ca ma pricep cat de cat la depistarea greselilor de exprimareJ.

Pentru ca sunt mai sensibila la cuvinte, la inceput nu ma puteam concentra la ce spuneau cei care ieseau sa tina un discurs si ma tot framantam sa gasesc un motiv. L-am gasit, in cele din urma, si am aflat dupa aceea ca nu sunt singura care simte in acest fel. Greselile de gramatica imi distrag atentia, ma fac sa pierd sirul discursului, deoarece eu corectez in minte ceea ce nu mi se pare in regula.

Iar rolul de Grammarian mi-a venit ca o manusa. Poate-poate reusesc sa schimb ceva, ma gandeam eu. Aceasta decizie m-a ajutat cand am inceput sa aprofundez, pe site-ul meu http://scriebine.com/ , problema greselilor de exprimare care se fac tot mai des, urmandu-se un fel de tipar. Atat in cluburile de public speaking, cat si in vorbirea din fiecare zi.

„decat”, „ca si”, „din” in loc de „dintre” ti se par cunoscute? De fiecare data cand am ocazia, atrag atentia asupra lor. Si cu bucurie constat ca lucrurile se indreapta. Oamenii devin constienti de cuvintele pe care le rostesc si isi imbunatatesc discursul de la o saptamana la alta.

Hai sa-ti dau un exemplu pe care eu il aud foarte des. Constructia „ca si”, care incepe sa devina o obisnuinta. Din cate am observat eu, este folosita in doua cazuri.

In primul rand, se vrea evitarea cacofoniei. Ceea ce e total gresit. Daca adaugi „si”, nu inseamna ca ai scapatJ. Cea mai buna solutie este sa reformulezi, sa inlocuiesti cuvantul cu pricina sau sa intercalezi un alt cuvant, astfel incat discursul tau sa fie corect.

In al doilea rand, spui „ ca si” pentru ca pare normal. Dupa „ca” vine „si”, nu? Ca in exemplul: „ Ca si inginer, a trebuit sa invat urmatoarele lucruri”. Si poti continua la nesfarsit asa. „ca si medic”, „ ca si membru”, „ ca si ocazie” etc.

Sa-ti fie mai usor sa intelegi, o sa-ti dau cateva contexte in care poti sa construiesti un discurs fara sa fii nevoit sa recurgi la aceasta obisnuinta lingvistica.

  • Vreau sa-mi fac casa la munte. (inlocuiesti: Vreau sa-mi construiesc o casa la munte.)
  • Cartea pe care o citesc este la fel ca(si) cartea din biblioteca ta. (inserezi un cuvant: Cartea pe care o citesc este la fel ca acea carte din biblioteca ta.)

In acest fel, te joci cu cuvintele, iti construiesti discursul astfel incat sa fie armonios. In acelasi timp, il ajuti pe cel din fata ta sa se concentreze la ce ai de zis. Ii captezi atentia si iti creezi o imagine buna, te evidentiezi fata de ceilalti care inca nu sunt constienti de puterea cuvintelor.

Chiar daca nu multi constientizeaza acest fapt, si felul cum te exprimi reprezinta o carte de vizita. Un discurs, pentru a fi cu adevarat eficient, inglobeaza mai multe ingrediente. In aceasta situatie, rolul cuiva care se ocupa de acest lucru este esential.

Sunt mandra de colegii mei de la Toastmasters pentru faptul ca, de fiecare data cand au ocazia, incep sa evite acele capcane ale limbii romane care deseori ii impiedica sa transmita mesajul pe care il doresc.

In acelasi timp, experienta aceasta m-a ajutat enorm sa-mi depasesc frica de a scoate doua vorbe in fata celorlalti si m-a facut constienta ca fiecare e responsabil pentru viata sa.

Ne vedem la Toastmasters!

Violeta Ieremie

One response to “Capteaza atentia publicului prin evitarea greselilor de gramatica”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *