Ai ajuns in sala si iti cauti placuta pe care scrie “Speaker 1”, “Speaker 2” sau “Speaker 3”. Schimbi doua vorbe cu evaluatorul tau, ii spui ce o sa prezinti, unde vrei sa fie mai atent, ii oferi caietul de evaluare si te asezi. A inceput sedinta. Toastmaster-ul ii prezinta pe toti si ajunge la tine. Incepi sa te gandesti: m-am pregatit ore in sir, i-am trimis descrierea Toastmaster-ului, am vorbit cu evaluatorul. Nu e de ajuns? Ce mai vreti de la mine?! Poti fugi dar nu te poti ascunde. 🙂 Acum e randul tau.
Cu totii simtim fluturasi in stomac cand ajungem in fata multimii, doar ca unii fac anumite lucruri pe care ceilalti nu le fac, pentru a controla situatia. Trebuie sa inveti sa te relaxezi indiferent de ce urmeaza sa faci.
Prima data, obisnuieste-te sa respiri din diafragma, nu din piept. Cand inspiri, trebuie sa simti cum ti se ridica abdomenul, nu muschii pectorali. Concentreaza-te sa respiri din ce in ce mai incet si mai profund.
Apoi, concentreaza-te asupra posturii tale. Relaxeaza-ti muschii umerilor. Nu sta cu mainile incrucisate, nu sta cocosat, nu iti schimba centrul de greutate de pe un picior pe celalalt. Numai fiind atent la detaliile astea, si corectandu-ti postura, o sa incepi sa te simti mai relaxat.
Stiind ca ti-ai pregatit materialul, nu incerca sa-l repeti in minte, ci revino in prezent. Nu incerca sa-ti spui speech-ul pe de rost, ca un robot, ci adu-ti aminte punctele principale si care este, de fapt, ideea pe care vrei s-o transmiti.
Proiecteaza-ti vocea din diafragma, vorbeste atat de tare cat sa te auda pana si persoanele din ultimul rand. Nu te misca de colo colo. Daca ai 3 idei principale, misca-te de 3 ori in cadrul discursului tau, de fiecare data cand treci la ideea urmatoare.
Mentine contactul vizual cu publicul. Din experienta, lipsa contactului vizual este o problema care persista daca nu lucrezi in mod constient asupra ei. In teoria de body language, sa nu mentii contactul vizual inseamna ca ai ceva de ascuns. Nu esti obligat sa faci contact vizual cu fiecare dintre spectatori, trebuie doar sa ii faci pe toti sa se simta bagati in seama. Astfel, imparte sala in 3 sau 4 parti si indreapta-ti atentia, din cand in cand, asupra acelor zone.
Sunt multe lucruri care probabil nu-ti vor iesi din prima: sa faci gesturi cu mana, sa iti modifici expresiile faciale in functie de caz, sa folosesti anumite inflexiuni ale vocii. Pentru primele tale speech-uri, sa apari reprezinta o batalie castigata in proportie de 90%. Din moment ce n-ai mai facut asta pana acum, n-o sa te judece nimeni. E mai mult decat suficient sa ajungi in fata publicului, sa-ti transmiti mesajul cat poti tu de bine si sa iesi imediat din scena.
Cum se manca elefantul? In bucatele mici. Ia-l de trompa si adu-l cu tine la Toastmasters! 🙂